Dobrinishte

DOBRINISHTE

Dobrinishte este faimoasa spa staiune, situata pe poalele munii Pirin in partea de sud - est a valea Razlog la altitudine de 810 m deasupra nivelul mrii. Satul este aezat intr-un cadru natural paradisiac, intre Munii Pirinei, Rila si Rhodopi. Dobrinishte imbina facilitaile unei staiuni spa cu atmosfera alpina i este una dintre cele populare statiunii, perfecta pentru turism și relaxare, recomandata pentru tratament balneo-climateric. Este situat la 165 km de Sofia i la doar 6 km nord din Bansko.

Cabanele Gotce Delchev i Razlog sunt situate in inima Dobrinishte. Acestea doua cabane ofera condiii excelente pentru drumeii montane i schi sporturi. Cea mai lunga partie din Bulgaria este situata in apropiere. Dobrinishte este potrivit de balneoturism, alpinism i schi.

Numele satului provine din “dobri neshta” insemnand in bulgara “lucruri bune”, care Dumnezeu a dat oamenilor - izvoarele minerale, padurea i apele Pirinei. Despre satul se știe ca exista din Epoca de piatra. O mulime de ceramica din timpului Tracilor i Romanilor a fost gasit prin zona, precum i monede din timpul mpratului Roman Nero (Secolul I .Hr.). Piscina cu apa minerala, cunoscuta sub numele de “baia romana” este situata pe raul Dobrinishta, alaturi de celelalte izvoare termale.

Dupa construirea telecabinei din satului pana la cabana Bezbog Dobrinishte devine al doilea cel mai important centru de schi in Pirin. Dobrinishte ofer condiii foarte bune de schi pentru incepatori i avansai. Lungimea totala a pariilor este de 7 km.

Parii de schi
"Bezbog" - "Govedarnika"- "Gotce Delchev" cabana este cu lungime de 3 600 m; 950 m deplasare, cu altitudine la plecare 2500 m i altitudine la sosire 1550 m, inclinare 25%.

"Govedarnika"-"Gotce Delchev" cabana (pentru slalom) cu lungimea de 700 m, 150 m deplasare. Altitudine la plecare este 1700 m i altitudine la sosire 1550 m, inclinare 22%. "Govedarnika" - "Gotce Delchev" cabana (pentru slalom gigant) cu lungimea de 1500 m, 2010 m deplasare, altitudine la sosire este 1550 m, inclinare 30%.

"Bezbog" cabana - "Tuzlata" - "Gotce Delchev" (una dintre cele mai lungi parii din Bulgaria) cu lungimea de 4700- 5600 m, 700 m deplasare, cu altitudine 2250 m i 1550 m altitudine la sosire, inclinare 22%. Cele doua puncte finale sunt conectate cu telecabine cu capacitate de 500 pers/ora. Prin zona exista o camera depozitare echipamente de schi i coala de schi pentru copii avansai sau ncepatori.

Parcul "Bezbog"
Parcul "Bezbog" include partea din rezervatia "Ulen" care includ Polejanski ezera (lacuri), Bezbojko ezero (lac), Lacul Popovo, Lacurile Samodivski, Ribni lacuri, Kremenski lacuri i Kamelishki lacuri. Dobrinishte face parte din municipalul Bansko. Cele mai interesante locuri de vizitat sunt biserica Sf. Petru i Pavel (1835), precum i izvoarele minerale Dobtinishki. Telescaunul pana la cabana Bezbog face din Dobrinishte cel mai bun loc de plecare spre Parcul Naional Pirin.

Comentarii Dobrinishte

      Mai multe despre Dobrinishte