Bansko

Bansko este cea mai moderna statiune de schi din Bulgaria. Orasul Bansko este situat in partea nord-estica a piciorului Pirin, la 160 km de capitala Sofia. Statiunea ofera facilitati excelente pentru ski combinate cu arhitectura unica a orasului, Bansko s-a transformat intr-una dintre destinatiile favorite pentru ski si snowboard.

Bansko camera web

camera web: Bansko pozitie: Bansko

Bansko

Localizare: Bansko se afla la 160 km de capitala Sofia si la numai 6 km de orasul Razlog. Orasul Bansko este situat in apropierea raului Glazane, in partea nord-estica a piciorului muntii Pirin, chiar sub cea mai nalta si cea mai frumoasa parte a muntelui. Muntele Pirin are un character predominant alpin, iar varful cel mai nalt este Vihren 2914m. Orasul Bansko este situat la 925 m altitudine, iar zona de schi se ntinde ntre 2.000 si 2.600 m altitudine.

Informatii: Bansko ofera o combinatie unica ntre o statiune de schi, foarte bine dezvoltata si un oras istoric care face acest loc perfect pentru distractie si pretrecere a timpului liber.

Bansko este statiunea de schi numarul 1 in Bulgaria bucurandu - se de cel mai modern centru de schi. In ultimii ani, Yulen a investit cateva milioane de euro pentru a moderniza partiile de schi din aceasta statiune.

Bansko se bucura de cea mai buna zapada si cel mai lung sezon de schi dintre toate statiunii montane din Bulgaria (de la 15 decembrie pana la 15 mai). In ultimi ani, statiunea a fost supusa unei masive investitii, construindu-se noi hoteluri si multe facilitati pentru iubitorii de schi. Chiar vis-a-vis de telecabina este dezvoltata o statiune noua, cu multe hoteluri luxoase si apartamente de vacanta.

Echipa de salvare in munte: (+359) 887 100 241; (+359) 887 100 241; (+359) 88 1474; (+359) 749 8 8132; (+359) 749 8 8132;

Servicii medicale & stomatologice: Serviciul de urgenta SKI PATROL este disponibil 24 de ore/zi. Statiunea ofera servicii medicale si ambulanta (cu medic si asistenta) si servicii de prim ajutor pe toate partiile. La dispozitie sunt spitale si medici stomatologi.
Unele servicii medicale si toate serviciile stomatologice se platesc. Doctorii vor elibera facturi si retete necesare, astfel inct dvs. va putea recupera banii de la asiguratorul din tara. Este recomandat ca, in caz de ranire/imbolnavire sa sunati asiguratorul din tara si sa urmariti instructiunile acestuia.

Cum ajungem la Bansko

Localizare: Bansko se afla la 160 km de capitala Sofia, 60 km de Blagoevgrad, 6 km de orasul Razlog si la 50 km de Gotse Delchev.

Cu avion: n prezent 2 aeroporturi principale servesc Bansko, Sofia (160 km) ?i Plovdiv (180 km). Rezervati online bilete de avion la cele mai mici preturi: http://bulgariaflights.com

Cu masina/ transport privat de la aeroport: Cel mai rapid si mai confortabil mijloc de transport la Bansko este cu masina sau cu transfer privat. Aici puteti rezerva un transfer privat pana la Bansko sau rent a car.

Cu autocarul : Transport cu autocar este disponibil zilnic de la Sofia pana la Bansko de la autogara centarala, situata pe bul. Maria Louisa sau de la autogara Ovcha Kupel, situata la bul. Tsar Boris III.

Cu tren: Calatorie cu tren de la Sofia pana la Bansko este o experienta placuta. Durata este aproximativ 7 ore si este nevoie de schimbarea trenului la gara Septemvri. Exista patru trenuri pe zi, n fiecare directie.

Partii de schi in Bansko

Partiile sunt situate in doua centre principale: CHALIN VALOG (1100 – 1600 m) si SHILIGARNIKA (1700 – 2500 m). Aceste doua zone se afla la aproximativ 10 km in sus orasului, pe coastele nordice ale muntelui Pirin, si sunt usor accesibile, la doar 25 min. cu noua telecabina de Bansko. Lungimea totala a partiilor este de 70 km.

Cunoscuta n ntreaga lume de numai 10 ani, statiunea ofera o multime de facilitati si servicii turistilor. Sezonul de schi se prelungeste destul de mult, gratie celor 44 tunuri de zapada, care asigura zapada pe majoritatea coastelor muntelui Pirin. In plus, exista si 12 Kassbohrer vehicule care se ocupa cu intretinerea partiilor. Partiile din statiune sunt variate si se potrivesc oricarui tip de schior.

Iubitorii de snowboard se pot bucura de primul parc de distractii din Balcani, unde vin turisti din ntreaga lume, manati de pasiunea sporturilor extreme. Att schiorii cat si iubitorii de snowboard pot participa zilnic la diferite concursuri organizate pe partia noua din Shiligarnika.

Urcarea pe partiile este asigurata de 8 telecabine Dopplemayer, 4 telescaune Dopplemayer, 3 telescaune Poma, 7 teleschiuri si 10 teleschiuri pentru copii. Lungimea totala a echipamentului de instalatii pe cablu din statiune este de 26 km. Accesul catre instalatiile pe cablu se face pe baza unei cartele destul de ieftine de la SkiData.

Informatii despre conditiile atmosferice sunt afisate pe panourilor situate la statia de plecare cu telecabina. Statiunea ofera partii de slalom si slalom urias, si partii neamenajate cu o lungime totala de 5 km. Mai exista o partie de schi, numita Rollbahn cu o lungime totala de 3 km, situata la 2 km de oras.

Mai mult despre partiile si telecabine in Bansko: Bansko ski runs si Bansko ski lifts.

Trasee de schi Dificultate Lungime [m] Inclinare [m]
9. Tomba Partie dificila 2567 925
4. Shiligarnika Incepatori 2047 487
11. Plato-north Incepatori 1730 0
6. Todorka Intermediu 1690 470
17. Chalin Valog-west Intermediu 1429 310
7. Old piste Intermediu 970 205
16. Chalin Valog-east Intermediu 775 75
4. Balkaniada Intermediu 0 0
2. Bunderitsa Partii iluminate 0 0
Bunderitsa 2 Cross country 0 0
1. Bansko Partii iluminate 0 0
Ski way Shilingarnika-Band Polyana Cross country 0 0
Ski way Shilingarnika-Chalin Valog Cross country 0 0
8. Ulen Intermediu 0 0
12. Strajite Intermediu 0 0
Incepatori 0 0
Cross country 0 0
Cross country 0 0

Apres ski

Fiind cea mai mare statiune de schi din Bulgaria, Bansko are o gama variata de servicii de cazare si alimentatie publica. Statiunea ofera aprs ski baruri, taverne specifice (mehana), cluburi de noapte, discoteci.

Exista aici mai multe hoteluri de lux (plus un hotel de 5 stele), apartamente de vacanta, ca de altfel si mai mult de 40 de hoteluri familiale. Bansko imbina partiile de ski cu frumusetea naturii si cu importanta istorica.

  Hoteluri recomandate

  Echipa BulgariaSki va recomanda cele mai bune hoteluri in Bansko. Dup ce ai ales un hotel in Bansko v rugm s completai formularul de rezervare i un reprezentant al nostru va lua legatura cu dumneavoastra.

   Locuri de vizitat in Bansko

   Oraul Bansko ofer turitilor posibilitate de a vizita aproximativ 120 de monumente istorice. Artitii locali ii vnd creaiile in numeroasele magazine de suveniruri. Pe langa frumosul Muntele Pirin , Bansko ofer calatorilor multe locuri istorice: ruine ale fortaretei antice Staroto Gradishte, situate la caiva kilometri de ora; mai exista de asemenea asezamantl Ulen, de-a lungul raului Demianitsa. In apropierea fortaretei Staroto Gradishte se afla dealurile tracice. In sudul oraului se afla Parcul National Pirin, inclus in lista UNESCO pentru tururi culturale i naionale.

   Parcul Naional Pirin este situat in partea de sud-vest a Bulgariei, ntre vile rurilor Mesta i Struma. Aceasta este partea cea mai frumoasa i cea mai vizitata din intreg lantul muntos. Parcul a fost extins de cateva ori si in prezent se intinde pe un teritoriu de 40.356 hectare.
   Peisajul este in cea mai mare parte alpin, sculptat de ctre natura timp de milioane de ani. Mai mult de 80 de varfuri au nalimi mai mari de 2500 m, iar in zona munilor de granit se afla in jur de 180 de lacuri.

   Mai mult de 180 de lacuri alpine, cu o suprafata totala de 180 000 hectare, sunt situate in vaile i pe terasele circurilor glaciare. La circul glaciar Papazgjol, apele lacului Popovo impresioneaza printr-un albastru puternic i limpede. Acesta este cel mai mare lac din Pirin, avand o suprafata de 123 hectare. La o altitudine mai mare, ascunse printre stanci si liniste, se afla lacurile Samodivski. Lacurile Kremenski sunt situate mai la est, cel mijlociu fiind al doilea lac ca marime din Pirin, situat pe o suprafata de 98 hectare cu adancime de 25 m.

   Dobrinishte este faimoasa spa staiune, situata pe poalele munii Pirin in partea de sud - est a valea Razlog la altitudine de 810 m deasupra nivelul mrii. Satul este aezat intr-un cadru natural paradisiac, intre Munii Pirinei, Rila si Rhodopi. Dobrinishte imbina facilitaile unei staiuni spa cu atmosfera alpina i este una dintre cele populare statiunii, perfecta pentru turism și relaxare, recomandata pentru tratament balneo-climateric. Este situat la 165 km de Sofia i la doar 6 km nord din Bansko.

   Comentarii Bansko