Parcul National Pirin

Parcul National Pirin

Parcul Naþional Pirin este situat in partea de sud-vest a Bulgariei, între vãile râurilor Mesta ºi Struma. Aceasta este partea cea mai frumoasa ºi cea mai vizitata din Bulgaria. In prezent se intinde pe un teritoriu de 40.356 hectare. In cea mai mare parte peisajul este alpin, sculptat de cãtre natura timp de milioane de ani. In zona munþilor se afla in jur de 180 de lacuri. Mai mult de 80 de varfuri au înalþimi mai mari de 2500 m.

Flora ºi fauna reprezinta bogaþia cea mai de seama a parcului. Mai mult de 1300 de specii de plante sunt pastrate aici, iar 15 specii pot fi admirate numai aici ºi in nicio alta parte a lumii. Speciile de nevertebrate sunt in jur de 2019, dintre care 216 se gasesc exclusiv la muntii Pirin.

Dintre vertebrate, exista doua specii de pasari ºi 40 de specii de mamifere care sunt extrem de rare ºi au nevoie de ingrijire ºi atentie speciala. Una dintre cele mai vechi rezervaþii naturale din Bulgaria “ Bajovi Dupki -Djindjiritsa ” este  situata pe teritoriul Parcului Naþional. In 1977, UNESCO a declarat-o Rezervaþie a Biosferei. Mai exista ºi rezervaþia naturala „Yulen”, care ocupa un teritoriu de 3200 hectare ºi a fost infiintata in anul 1994.

Mai mult de 180 de lacuri alpine, cu o suprafata totala de 180 000 hectare, sunt situate in vaile ºi pe terasele circurilor glaciare. La circul glaciar Papazgjol, apele lacului Popovo impresioneaza printr-un albastru puternic ºi limpede. Popovo este cel mai mare lac din Pirin, cu o suprafata de 123 hectare. Ascunse printre stanci si liniste, la o altitudine mai mare sunt situate lacurile Samodivski. Lacurile Kremenski este al doilea lac ca marime din Pirin, situat pe o suprafata de 98 hectare cu adancime de 25m.

Turismul alternativ include prezentarea resurselor naturale ale Munþii Pirin, precum ºi mostenirea istorica ºi culturala oraºele ºi satele pe teritoriile adiacente.