Parcul National Pirin

Parcul National Pirin

Parcul Naional Pirin este situat in partea de sud-vest a Bulgariei, între vile râurilor Mesta i Struma. Aceasta este partea cea mai frumoasa i cea mai vizitata din Bulgaria. In prezent se intinde pe un teritoriu de 40.356 hectare. In cea mai mare parte peisajul este alpin, sculptat de ctre natura timp de milioane de ani. In zona munilor se afla in jur de 180 de lacuri. Mai mult de 80 de varfuri au înalimi mai mari de 2500 m.

Flora i fauna reprezinta bogaia cea mai de seama a parcului. Mai mult de 1300 de specii de plante sunt pastrate aici, iar 15 specii pot fi admirate numai aici i in nicio alta parte a lumii. Speciile de nevertebrate sunt in jur de 2019, dintre care 216 se gasesc exclusiv la muntii Pirin.

Dintre vertebrate, exista doua specii de pasari i 40 de specii de mamifere care sunt extrem de rare i au nevoie de ingrijire i atentie speciala. Una dintre cele mai vechi rezervaii naturale din Bulgaria “ Bajovi Dupki -Djindjiritsa ” este  situata pe teritoriul Parcului Naional. In 1977, UNESCO a declarat-o Rezervaie a Biosferei. Mai exista i rezervaia naturala „Yulen”, care ocupa un teritoriu de 3200 hectare i a fost infiintata in anul 1994.

Mai mult de 180 de lacuri alpine, cu o suprafata totala de 180 000 hectare, sunt situate in vaile i pe terasele circurilor glaciare. La circul glaciar Papazgjol, apele lacului Popovo impresioneaza printr-un albastru puternic i limpede. Popovo este cel mai mare lac din Pirin, cu o suprafata de 123 hectare. Ascunse printre stanci si liniste, la o altitudine mai mare sunt situate lacurile Samodivski. Lacurile Kremenski este al doilea lac ca marime din Pirin, situat pe o suprafata de 98 hectare cu adancime de 25m.

Turismul alternativ include prezentarea resurselor naturale ale Munii Pirin, precum i mostenirea istorica i culturala oraele i satele pe teritoriile adiacente.